Reistips

Fulltime vakantie: zoveel geld heb jij nodig om nooit meer te werken

nooit-meer-werken-fulltime-vakantie

Of je nou gek bent op jouw werk of niet, we dromen allemaal wel eens van een fulltime vakantie en nooit meer werken. Hoe vet zou het zijn om ultieme vrijheid te ervaren, zowel qua tijd als financiën. Maar is dit wel haalbaar voor jan modaal? Hoeveel geld heb je precies nodig om nooit meer te werken. Er bestaat hier een bekende methode voor en Reisleven zocht het voor je uit.

Nooit meer werken en fulltime reizen?

Er bestaat een vrij simpele basisregel om uit te rekenen hoeveel geld je nodig hebt om nooit meer te hoeven werken. Die basisregel komt uit de FIRE-methode, waarover we je verderop in dit artikel meer vertellen.

Eerst de basisregel van de FIRE-methode: reken uit hoeveel geld je per jaar uitgeeft. Vermenigvuldig dat bedrag met 25. Geef je bijvoorbeeld 2.500 euro per maand uit, dan is dat op jaarbasis 30.000 euro. Volgens de methode kun je dan stoppen met werken als je 750.000 euro bij elkaar hebt verzameld.

Nooit-meer-werken-pensioen

De FIRE-methode?

FIRE staat voor Financial Independent, Retire Early. De FIRE-beweging startte in Amerika, maar kent inmiddels over de hele wereld volgers, waaronder ook in Nederland, Het begon allemaal naar aanleiding van het boek ‘Your Money or Your life’ van Vicki Robin en Joe Dominguez dat in 1992 verscheen.

Hoeveel geld heb je precies nodig?

Hoeveel geld je precies nodig hebt om nooit meer te werken hangt af je leeftijd, de datum waarop je wil stoppen met werken en zoals gezegd je uitgaven. Laten we uitgaan van het gemiddelde jaarsalaris in Nederland: 50.000 euro per jaar en dat je daarvan al je kosten kunt betalen. Wil je 20 jaar eerder stoppen met werken dan heb je dus 20 x 50.000 euro = 1 miljoen euro nodig.

Denk je dat je na je vervroegd pensioen wel met wat minder geld redt? Bijvoorbeeld 40.000 euro per jaar? Zorg dan dat je 800.000 euro bij elkaar spaart/belegt. Dus gaat je pensioen in op je 65ste en wil je 20 jaar eerder stoppen? Zorg dan dat je die 800.000 euro bij elkaar hebt op je 45ste.

Nooit-meer-werken-sparen

Aan de slag

Kort samengevat houdt de nooit meer werken-methode in dat je zo zuinig mogelijk leeft en zoveel mogelijk spaart en/of belegt zodat je zeker 20 jaar voor je officiële pensioenleeftijd kunt stoppen met werken. Waar het om gaat is dat de methode je structuur geeft en je wil laten zien dat je geen miljoenen nodig hebt om te stoppen met werken. Dit zijn de vier basisprincipes:

  • Do the math, oftewel reken uit hoeveel geld je nodig hebt.
  • Spend less, kijk streng naar alle punten waarop je jouw uitgaven kunt verminderen.
  • Make more, vergroot je inkomsten met een bijbaan of andere side hustle.
  • Save smart, zoek bij sparen en beleggen de balans tussen een hoge opbrengst en zo min mogelijk risico’s.

Neem het basisbedrag wat ruimer

Het klinkt misschien als een open deur, maar hoeveel geld je nodig hebt om te stoppen met werken is voor iedereen weer anders. Op zich klopt de basisregel van de FIRE-methode, maar de werkelijkheid is ingewikkelder.

Zo geef je bijvoorbeeld niet elk jaar hetzelfde uit. Ook speelt de leeftijd waarop je start met de methode een rol. Bovendien gaat de methode uit van een zuinige leefstijl, maar veel mensen willen juist na hun pensioen genieten van dure reizen.

Nooit meer werken extra tip

Extra tip: neem het basisbedrag voor de berekening wat ruimer. Waarschijnlijk wil je als je eerder stopt met werken ook wel eens winkelen, feesten en reizen. Tenzij je er bewust voor kiest om basic te leven; je hebt dan alsnog veel vrijheid: je hoeft immers niet meer te werken.

Kortom, zoveel geld bij elkaar krijgen dat je niet meer hoeft te werken is niet onmogelijk, maar het vraagt wel een structurele en gedisciplineerde aanpak.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!