Reistips

Hoe overleef ik Zwarte Zaterdag: 3 beste tips tegen verveling

files-verkeer-topdrukte-zwarte-zaterdag
Zwarte Zaterdag komt eraan (bron: unsplash)

Zwarte Zaterdag staat weer voor de deur: op 5 augustus vertrekken toeristen massaal naar Frankrijk, Spanje, Italië en Oostenrijk voor een heerlijke campingvakantie onder de Mediterrane zon. Helaas moet je daar vaak wel een aantal ellenlange files voor overleven. Hoe kom je Zwarte Zaterdag het best door? Wij geven je drie tips tegen urenlange verveling.

Zwarte Zaterdag-drukte

Het wordt dit weekend bijzonder druk op de Europese wegen. Vooral rond Parijs – de A86 bijvoorbeeld – worden lange files verwacht. Ook de routes naar de Middellandse Zee-landen zoals de A6 en A7, en de A10 naar Bordeaux kleuren zwart van de auto’s. Probeer waar mogelijk ook de A9 naar Spanje te vermijden: naar verwachting zullen hier grote opstoppingen ontstaan.

In Oostenrijk zullen het vooral de Tauerntunnel en de Karawankentunnel zijn waar je kunt aansluiten en in Zwitserland is dat zoals ieder jaar de Gotthardtunnel. Files vermijden op Zwarte Zaterdag is zo goed als onmogelijk, want de meeste rijen ontstaan al rond 8 uur ’s ochtends. Gelukkig kom je met deze drie handige tips net iets minder verfomfaaid op je bestemming aan.

file-zwarte-zaterdag-gps
Vertrek liever iets later in de middag om de files te vermijden (bron: unsplash)

1. De route

Misschien wel de beste tip: rij een andere route op Zwarte Zaterdag. Waar de meeste mensen de snelwegen nemen kun jij er, mocht je de tijd hebben, er net zo goed een toffe roadtrip van maken. Het Duitse platteland is prachtig, er is voldoende te doen in de Franse steden en zelfs op 60-wegen kom je eerder aan op je bestemming dan de mensen die 0 gaan op de snelweg.

Daarnaast kun je gemakkelijker op zoek naar leuke rustplekken, in plaats van in de rij te moeten staan voor het toilet bij een overvol tankstation. Heb je nog wat meer vakantiedagen? Rij dan in twee keer naar je eindbestemming. Dat is een stuk minder stressvol en zo kun je ook nog eens genieten van de rit. Op en top vakantie!

files-zwarte-zaterdag-drukte
Neem in plaats van de snelweg andere wegen en maak er een roadtrip van (bron: nu.nl)

2. Vermaak op de achterbank

Besluit je toch de snelwegen te nemen? Wees dan voorbereid en neem voldoende spelletjes, eten en drinken mee en houd vooral een positieve mindset. Speel bijvoorbeeld ‘achterbankbingo‘ met je gezin en speur tijdens de rit naar iemand die een croissant eet, een onbegrijpelijk verkeersbord of een automobilist die rechts inhaalt.

Sta je echt muurvast in de file? Zorg dan dat je bijvoorbeeld ’30 seconds’ op je telefoon hebt gedownload zodat je in teams tegen elkaar kunt strijden. Leer je ook nog wat van! Geef de winnaar een leuk presentje en hup, je bent weer een uurtje verder. Drink daarnaast voldoende water (wel nog even naar het toilet voordat je de file in rijdt!) en eet gezonde snacks.

voeten-raam-auto-radtrip
Hou het gezellig in de auto (bron: unsplash)

3. Doe een auto-check

Niets is irritanter dan je vervelen in de auto. Of toch wel: je vervelen in een snikhete auto omdat de airco het niet doet. Loop voordat je op reis gaat je vervoer nog even na: check je bandenspanning, je koppeling (handig voor in de bergen) en vul eens in de vier jaar je airco even bij. Hoef je tenminste niet te smelten.

Let er verder op dat, als je via de snelwegen gaat, je de juiste stickers van te voren aanschaft. Dat scheelt alweer bij de tolpoortjes en geeft je vaak toegang tot een andere rijbaan. Slim! Als laatste nog even de allerbeste tip: reis niet op Zwarte Zaterdag! Makkelijk gezegd natuurlijk, maar vermijd het waar mogelijk. Een doordeweekse dag of zondag is al vele malen rustiger. Kun je op de eerstvolgende maandag vertrekken? Doen!

files-zwarte-zaterdag-kalender
Vermijd Zwarte Zaterdag en ga liever rijden op een doordeweekse dag (bron: anwb)

Ga je voor het eerst kamperen dit jaar? Check dan snel deze zeven dingen die je zeker niet mag vergeten.

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!