Nederland

5x wat te doen in Zwolle: de gezelligste stad van Overijssel

zwolle-leukste-tips
Dwaal door de Zwolse straatjes en spot de mooiste plekken unsplash

In Overijssel vinden we prachtige natuur en tal van mooie Hanzesteden zoals Deventer en Kampen, maar de gezelligste stad van de provincie is Zwolle. Met zijn ligging aan de IJssel, historische binnenstad en voldoende vermaak kun je hier gemakkelijk een weekend doorbrengen. Wij geven je vijf tips voor 48 uur in Zwolle!

Gezellige Hanzestad Zwolle

Laten we beginnen met een korte geschiedenisles. Ergens tussen 1100 en 1200 werd er door handelaren een verbond getekend waarmee het handelen tussen en samenwerken met een aantal steden makkelijker werd: het Hanzenetwerk. Verschillende steden aan de IJssel, waaronder Zwolle, ontwikkelden zich tot machtige handelscentra met imposante koopmanshuizen, stadsmuren en -poorten. Tegenwoordig kun je tussen deze steden heerlijk fietsen.

Die pracht en praal is nog steeds duidelijk zichtbaar. Iedereen die Deventer, Zutphen, Zwolle of Kampen (of natuurlijk de overige Hanzesteden) bezoekt gaat automatisch even terug in de tijd. Je kunt je gemakkelijk een voorstelling maken van het rijke handelsverleden als je de sierlijke gebouwen bekijkt. Begin je weekend in Zwolle dan ook met een stadswandeling – al dan niet met gids – en leer alles over de geschiedenis.

zwolle-peperbus-water
De Peperbus is kenmerkend voor Zwolle

Imposante architectuur

Tijdens je stadswandeling zijn er een aantal belangrijke gebouwen die je zeker even moet bekijken. De Sassenpoort is misschien wel de meest bijzondere: een prachtige stadspoort, vermoedelijk gebouwd in 1409, en het voornaamste overblijfsel van de Middeleeuwse ommuring van Zwolle. De poort is een groot stenen gebouw met torentjes waaruit de vroegere rijkdom van de stad blijkt.

Verder is de Onze Lieve Vrouwebasiliek (of ‘Peperbus’) met zijn 75 meter hoge toren een bezoek waard. Beklim de 236 traptreden voor €3,50. Ben je meer van de moderne architectuur? Loop dan eens naar Museum de Fundatie voor beeldende kunst en vergaap je aan de enorme ellipsvormige ‘wolk’ van 55.000 geglazuurde tegels op het dak van het museum.

museum-fundatie-zwolle-wolk
Het is bijna alsof een enorme vogel een ei heeft gelegd op het dak van dit museum

Ontspanning en uitgaan

Genoeg geschiedenis en cultuur, tijd om lekker te ontspannen. Slenter eens door de Nieuwstraat waar je grote kledingwinkels en schattige kleine boetiekjes vindt. Bovendien heb je hier de beste ijssalon van Overijssel: ijssalon Salute heeft gigantisch goede reviews maar wil je een ijsje, trek er dan wel even een kwartier voor uit. Als je pech hebt staat er een rij tot aan de oude stadsmuur.

Uitgaan in Zwolle is kleinschalig, maar bruisend. Ga in het stadscentrum bijvoorbeeld naar studentencafé Het Vliegende Paard waar je in het weekend tot 3 uur ’s nachts kunt bewegen op de beste beats. Ga naar Jack’s Music Bar voor goede live muziek of naar poppodium Hedon voor grotere acts, silent disco’s of 25+-feestjes.

zwolle-avond-skyline
Zwolle by night

Eten en slapen in Zwolle

Natuurlijk kun vrijdag- en zaterdagnacht voor je vette na-het-stappen-hap naar de Mac of naar cafetaria De Pinguin (tot 4 en 5 uur geopend!), maar voor fatsoenlijk eten kun je beter overdag de stad in. Heerlijk ontbijten en lunchen doe je bij Croissant Pigalle en een goede slok koffie komt van Everyday Bread & Coffee. Bourgondisch dineren kan bij Humphreys en vega en glutenvrij genieten doe je bij Ingeburgerd. Een pareltje is Villa Suikerberg, waar de high tea een dikke aanrader is.

En een hotelletje pakken? Dat kan ook nog in Zwolle. Luxepaarden kunnen goed terecht bij De Librije waar je prachtige suites kunt boeken. Wil je liever wat goedkoops? Bij De Basis boek je eenvoudige privékamers of een bed in een slaapzaal. Ook superleuk om een nachtje door te brengen: de Pelsertoren. Die is dan wel weer iets aan de prijs.

Zwolle al eens gezien? Bezoek dan studentenstad Groningen!

Jij wilt ons natuurlijk ook volgen op Instagram 🏝️

Ontdek de mooiste bestemmingen, de allerleukste winacties en een zee aan reisinspiratie!